De vorba cu tine

Duminică, 21 Noiembrie 2021 18:35

Decorațiunile florale pentru Crăciun

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sărbătoarea de Crăciun pe care o aștept cu nerăbdare în fiecare an, o primesc întotdeauna cu bucurie și speranță. O consider perioada din an plină de culoare, emoție și energie pozitivă și îmi este cea mai dragă și mai aproape de suflet! Ea este  întotdeauna pentru mine despre acasă și toți cei dragi sufletului meu, despre întoarcerea în copilărie, tradiții, aroma și mirosul vinului fiert cu măr și scorțișoară, mirosul de cozonaci gata scoși din cuptor, bradul împodobit, colindele cântate în seara de Ajun …

Iubesc Crăciunul, cu tot ce înseamnă el! Iubesc forfota  zilelor de dinaintea Crăciunului, când toți ne gândim cum să ne îmbrăcăm casa cât mai frumos în straie de sărbătoare.

Să fie doar bradul împodobit sau și o coroniță pentru ușă? Sau poate o ghirlandă care să stea mândră pe șemineul în care lemnele ard și trosnesc  ca într-un spectacol bine pus în scenă? Fiecare, însă, are o anumită semnificație.

Cu ce să încep, dacă nu cu coronița din brad natural cu care ne împodobim ușa de la intrare. Este un decor aproape nelipsit din casele noastre în timpul Sărbătorilor de iarna. Ea simbolizează sănătate și noroc, ne binecuvântează casele, anunță venirea Crăciunului și ne întâmpină cu drag colindătorii. Ne aduce în casă mirosul proaspăt de brad  și  desăvârșește aspectul locuinței în preajma marii Sărbători. Forma ei rotundă semnifică veșnicia dragostei.

În fiecare an, asociem Sărbătoarea de Crăciun cu tradiția împodobirii bradului, pom al vieții pentru că rămâne veșnic verde.

Obiceiul împodobirii bradului se spune că a apărut pentru prima dată la popoarele germanice, fiind preluat în timp de mai toate popoarele. La noi, primul brad de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată  în anul 1866,  în palatal regal, în timpul domniei lui Carol I de Hohenzollern. De atunci, împodobirea bradului a devenit o tradiție a poporului nostru.

La început, era împodobit cu flori de hârtie, mere sau biscuiți, vâsc – planta tămaduitoare, aducătoare de noroc, pentru ca mai apoi să fie decorat cu beteală, bomboane, nuci, globulețe din sticlă, luminițe etc.. Vârful bradului era totdeauna decorat cu o stea, care simboliza steaua care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Se spune că aduce noroc și îndeplinește dorințe.

Ghirlanda pentru șemineu,  aranjamentul sau ghirlanda pentru masa festivă de Crăciun sunt alte decorațiuni florale construite tot din brad natural și care au început să ocupe un loc important în topul preferințelor noastre în această frumoasă perioadă din an. Sunt împodobite cu elemente decorative aromatice, flori, globuri și diverse alte accesorii.

Însă, indiferent de varianta la care ne oprim în decorarea casei de sărbători, aranjamentul construit din brad natural este cel care ne aduce cel mai aproape de  semnificația acestei mari sărbători creștine, de emoția și simbolurile ei. O Sărbătoare a liniștii sufletești, a bucuriei și a speranței.

Să îți fie de folos!

Îndrăgostită de flori, oameni și frumos

Liliana Dumitru, designer florist

16
24
9

Citit 222 ori Ultima modificare Duminică, 21 Noiembrie 2021 19:16

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Selia Flowers

Incantatoare si minunate, intotdeauna florile ne-au fascinat prin cromatica, parfum, forma si textura, dar mai ales prin momentele de relaxare, optimismul si energia pozitiva pe care ni le daruiau de fiecare data cand ne aflam in preajma lor.